Universaali itseoppiva ja –käyttöönottava taloteknisten järjestelmien ohjausjärjestelmä

Hanke tutkii keinoja mitata rakennuksen käyttöastetta käyttäen olemassa olevista rakennusautomaatiojärjestelmistä saatavaa tietoa.

Rakennukset kuluttavat länsimaissa noin neljäkymmentä prosenttia energiaa kaikesta tuotetusta energiasta. Näin ollen energiatehokkaat lämmitys-, ilmanvaihto-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmät voivat säästää huomattavasti energiaa ja pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Keinoja energiatehokkaiden järjestelmien luomiseksi on jo olemassa lukuisia. Energiatehokkaiden järjestelmien suunnittelu ja käyttöönotto ovat kuitenkin aikaa vieviä prosesseja ja vaatii perusteellista järjestelmien suunnittelua.

Kasvava anturien määrä rakennuksissa ja esineiden internet lisäävät rakennuksista saatavan tiedon määrää. Projektissa tutkitaan universaaleja itseoppivia taloteknisten laitteiden ohjausalgoritmeja, jotka pyrkivät ohjaamaan järjestelmiä mahdollisimman energiatehokkaasti huomioiden kuitenkin ihmisten viihtyvyyden.  Itseoppiva universaali ohjausalgoritmi vähentää energiatehokkaan järjestelmän suunnitteluun vaadittavia resursseja ja näin ollen pienentää energiatehokkaiden järjestelmien käyttöönoton kynnystä. Hankkeessa testataan mallia myös olemassa olevassa toimistorakennuksessa.

Rakennusten tarkoitus on tarjota ihmiselle mukavat ja käytännölliset tilat. Näin ollen energiankulutusta ei tule pienentää siinä määrin, että se laskisi käyttäjien viihtyisyyttä ainakaan huomattavasti. Energiankulutus ja käyttäjien viihtyvyys voivat olla toisiaan rajoittavia optimointitavoitteita, joten tasapainon löytäminen näiden välillä vaatii ihmisten käyttäytymisen ja viihtymisen ymmärtämistä rakennuksissa.

Käyttöaste vaikuttaa suuresti sisäilmaolosuhteisiin, käyttäjien viihtyvyyteen ja energiankulutukseen, joten edellä mainittu tieto on oleellista rakennuksen taloteknisten laitteiden toiminnan optimoinnissa. Ihmisten käytöksen ja käyttöasteen luotettavassa mittaamisessa on kuitenkin kustannuksiin ja yksilön suojaan liittyviä ongelmia.

Hankkeen alussa tutkitaan keinoja mitata rakennuksen käyttöastetta käyttäen olemassa olevista rakennusautomaatiojärjestelmistä saatavaa tietoa. Menetelmän avulla voidaan saada tietoa rakennusten käytöstä ilman investointeja erillisiin mittausjärjestelmiin, joka tekee tiedon saamisesta halvempaa sekä helpompaa.

Tämän jälkeen kehitetään dynaamisia malleja, joilla voidaan ennustaa rakennusten ja niiden tilojen käyttöasteita. Lopuksi luodaan itseoppivan ja universaalin säätöalgoritmin taloteknisille järjestelmille, jonka opettamisessa käytetään olemassa olevien rakennusten rakennusautomaatiosta saatavaa tietoa. Opetuksessa käytetään yli seitsemänkymmenen rakennuksen tietoja. Rakennukset ovat julkisia ja kaupallisia toimisto-, museo- ja koulurakennuksia.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 07.08.2017.