Elektroniikan integrointi ja luotettavuus
Elektroniikan integroinnin ja luotettavuuden tutkimus on luonnostaan erittäin monialaista. Tietotaitomme perustuu materiaalitieteeseen ja erityisesti heterogeenisten järjestelmien materiaalien välisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Metodologiamme yhdistää mikrorakenteiden vahvan kokeellisen tutkimuksen ja analyysin termodynaamiseen ja termomekaaniseen sekä diffuusiokineettiseen mallintamiseen.
Tavoitteenamme on kehittää jatkuvasti edellä mainittuja aloja ja hyödyntää niitä useissa uutuussovelluksissa. Tärkein tutkimuskohteemme on mikroelektroniikka, joka on laajenemassa moniin erilaisiin mikrojärjestelmiin aina niiden integroinnista mikrojärjestelmien suorituskykyyn vaativissa ympäristöissä.
Tämän vuosisadan toisella vuosikymmenellä yksikkömme tutkimuskohteet kehittyvät muuttuvan taloudellisen ympäristön myötä. Lyijypohjaisten juotosliitosten hylkäämisen vuoksi uusien ympäristön kannalta kestävien tuotteiden ilmaantuminen tuo uusia haasteita materiaalitieteen rajapintojen asiantuntijoille.
Materiaaleja yhdistetään uusilla tavoilla muun muassa MEMS-teknologioiden, polttokennokehityksen ja bioaktuaattorien aloilla. Tulevina vuosina tutkimusryhmä jatkaa työtään kaikilla näillä ja monilla muilla aloilla, sillä tartumme uusiin tilaisuuksiin sitä mukaa kuin niitä ilmenee.
Menestyksekäs implantologian ala
Heti tutkimusryhmämme perustamisesta alkaen olemme tehneet useita tutkimuksia myös implantologian alalla yhdessä lääketieteen ammattilaisten kanssa.
Vuosituhannen alussa saimme vihdoin vahvistuksen sille, että lääketieteellinen tekniikka on pysyvä osa tutkimusstrategiaamme, kun osallistuimme bioinformaatioteknologiaa käsittelevän uuden opinto-ohjelman käynnistämiseen. Se avasi mahdollisuuksia useille onnistuneille hankkeille, ja aktiivisten implanttien alan uusimmat innovaatiot ovat jo saaneet sekä kansallista että kansainvälistä huomiota.
Kolme EIL-yksikön jäsentä on esimerkiksi osallistunut useisiin liiketoimintaideakilpailuihin nimellä Synoste. Ponnistelut ovat tuottaneet tulosta, sillä ryhmä on voittanut monia palkintoja, ja lisää on varmasti tulossa.
Tarinamme
Elektroniikan integrointi ja luotettavuus -tutkimusryhmä perustettiin materiaalitekniikan laitoksella 1980-luvun lopussa. Elektroniikkavalmistuksen ala oli tuolloin kasvussa. Materiaalitutkijoiden ja sähköinsinöörien yhteistyön parantamiseksi entisestään tutkimusryhmämme muutti nykyiseen sähkötekniikan korkeakouluun 1990-luvun puolivälissä.
Resurssit ja yhteistyö
Nykyiseen henkilökuntaamme kuuluu yksi professori, tutkijoita, tohtoriopiskelijoita ja monia tutkimusapulaisia sekä laboratoriotyöntekijöitä. Koska tutkimushankkeet ovat suurelta osin monialaisia, meillä on laajat yhteistyöverkostot teollisuuden ja terveydenhuollon muiden kansainvälisten tutkimusryhmäorganisaatioiden ja ammattilaisten kanssa. Jokainen tutkimushanke hyötyy talon sisäisestä fysiikan, mallintamisen ja luotettavuuden tietotaidostamme, ja lisätukea saadaan kotimaisilta ja ulkomaisilta kumppaneiltamme.
Tutkimusryhmän johtaja on professori Mervi Paulasto-Kröckel.