Professori Tarik Taleb vie langattoman tiedonsiirron pilveen

17.07.2015

Professori Taleb on mukana rakentamassa 5G-verkon tiedonsiirtoa. Ennen Aalto-yliopistoa hän on työskennellyt Japanissa ja Saksassa.

Professori Tarik Taleb on innoissaan Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professuuristaan ja haluaa viedä tutkimustuloksia yritysmaailman hyödynnettäväksi. Hänen tutkimusalueenaan ovat pilviteknologiaa hyödyntävät langattomat tiedonsiirtoverkot ja niiden elinkaarihallinta. Tutkimuksessa ratkotaan tapoja, joilla pilveen voidaan dynaamisesti rakentaa joustavia virtuaalisia langattomia verkkoja.

– Pilviteknologiaan perustuvien langattomien verkkojen uskotaan tulevan osaksi 5G-verkkoa, ja niistä ovat kovasti kiinnostuneita niin operaattorit, kaupalliset toimijat kuin pilvipalvelujen tuottajatkin. Pilvipohjainen langaton tiedonsiirto tuo tehokkaita ratkaisuja moniin operaattoreiden nykyisiin ongelmiin, kertoo Taleb.

Taleb väitteli tohtoriksi vuonna 2005 Tohokun yliopistosta Japanista vain kaksi vuotta samaan yliopistoon suorittamansa perustutkinnon jälkeen. Tohtoritutkinnon jälkeen hän toimi apulaisprofessorina Tohokun yliopiston informaatiotieteiden tohtorikoulussa, joka teki tiivistä yhteistyötä Japanin toiseksi suurimman verkko-operaattorin KDDI:n kanssa.

Japanista ura vei Talebin Saksan Heidelbergiin NEC Europe -yritykseen, jossa hän oli vanhempi tutkija ja 3GPP-standardoinnin asiantuntija. Hän veti yrityksessä yksikköä, joka teki operaattoreiden pilvialustoihin liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä. Hänen vastuullaan oli myös EU-projektin Mobile Cloud Networking suurimman työpaketin johtaminen.

Akateemisesta tutkimuksesta liiketoimintaa

Taleb haluaa luoda Aalto-yliopistoon maailmankuulun akateemisen tutkimusryhmän, joka on edelläkävijä langattoman tiedonsiirron soveltavassa tutkimuksessa. Hän uskoo oman tenure-track -professuurinsa antavan tähän hyvät mahdollisuudet.  

– Aalto on korkeasti arvostettu nuori yliopisto, joka haluaa edistää startup -yritysten syntymistä. Vilpitön toiveeni on, että voisin tutkimuksen kautta luoda menestyvää ja maailmanlaajuista liiketoimintaa.

Taleb osallistuu aktiivisesti kansainvälisen tiedeyhteisön toimintaan ja hänellä on useita vastuutehtäviä muun muassa IEEE:ssa. Taleb puhuu arabian, japanin ja englannin lisäksi myös ranskaa ja saksaa.

Työn ja matkustelun vastapainona Taleb viettää aikaansa perheen kanssa puuhastellen. Yksi perhettä yhdistävä harrastus on yhdessä kokkaaminen.

Takaisin